Uncategorized

“Το πρώτο παιδί με καισαρική.Το δεύτερο;VBAC– Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή” από τους Dr. Καλλιόπη Ευαγγέλου, Dr. Γεώργιος Καραδαγλής Γυναικολόγοι – Μαιευτήρες – Χειρουργοί μαστού

Σε συνεργασία με τους  Dr. Καλλιόπη Ευαγγέλου, Dr. Γεώργιος Καραδαγλής
Γυναικολόγοι – Μαιευτήρες – Χειρουργοί μαστού.
Ειδικευθέντες & Εξειδικευθέντες στην Γερμανία  Εξειδικευμένοι σε: Λαπαροσκοπική Χειρουργική,  Θεραπεία ενδομητρίωσης,  Υστεροσκόπηση,  Κολποσκόπηση,  Χειρουργική Μαστού,  Γυναικολογική Ογκολογία,  Ουρογυναικολογία,  Κύηση υψηλού κινδύνου, VBAC
www. gynaikologoslarisa. gr
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Πολλές είναι οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική και συνεχίζουν τις επόμενες γέννες με καισαρική, καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια για διάφορους λόγους αυτό θεωρούνταν πιο ασφαλές για τη μητέρα και το παιδί.  Τα δεδομένα και οι εποχές αλλάζουν ωστόσο,  και σήμερα είναι πλέον πολλές οι μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή.
Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εκτενής ενημέρωση της επίτοκου από το μαιευτήρα της αν επιτρέπεται να επιχειρήσει φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή ή αν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που αυτό αποκλείεται. Περαιτέρω,  πρέπει να ενημερωθεί πολύ καλά όχι μόνο για τα οφέλη αλλά και για τις πιθανές επιπλοκές της προσπάθειας για VBAC. Κυρίως,  πρέπει να είναι ενήμερη για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πιθανή αποτυχία. Στην αμερικανική κυρίως βιβλιογραφία χρησιμοποιείται και ο όρος TOLAC,  που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων trial of labor after cesarean,  δηλαδή «προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική». Ωστόσο,  η προσπάθεια δεν επιτυγχάνει πάντα και στην περίπτωση αυτή το μωρό πρέπει να γεννηθεί με καισαρική.
Ο προγραμματισμένος φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική τομή έχει ένα ποσοστό επιτυχούς περαίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 60-80% και είναι απόλυτα συγκρίσιμο με το ποσοστό επιτυχούς κολπικού τοκετού σε πρωτότοκες γυναίκες. 
Η κυριότερη και πιο επίφοβη επιπλοκή μετά από καισαρική τομή είναι η πιθανή ρήξη της μήτρας κατά τον τοκετό. Οι συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας (DGGG) αναφέρουν το ποσοστό αυτής της επι-πλοκής σε 0, 06 – 2%. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε μωρά με μακροσωμία (υψηλό υπολογιζόμενο βάρος),  καθώς και σε περιπτώσεις που ο δεύτερος τοκετός γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα (< 12 – 18 μηνών) μετά τον πρώτο. Εφόσον υπάρχει η γνώση,η εμπειρία και το ενδιαφέρον από τον γιατρό και την μαία σαφώς και το VBAC δεν αποτελεί παρακινδυνευμένη επιλογή. Με την κατάλληλη και ειλικρινή ενημέρωση, καθώς και όταν υπάρχουν οι υποδομές που επιτρέπουν στο γιατρό να χειριστεί πιθανές επιπλοκές στην πορεία του τοκετού,  ή σε περίπτωση αποτυχίας του VBAC, είναι μία δυνατότητα που μπορεί να επιλεγεί από τις περισσότερες γυναίκες.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
• Να μην έχουν γίνει πάνω από 2 καισαρικές.
• Να μην έχει γίνει καισαρική με κάθετη τομή.
• Να μην υπάρχουν στη μήτρα ουλές από προηγούμενες επεμβάσεις (π. χ.  αφαίρεση ινομυωμάτων)
• Επάρκεια και ετοιμότητα νοσοκομείου και προσωπικού για τις επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση αποτυχίας του φυσιολογικού τοκετού.

Παράγοντες που συνηγορούν για φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγηθείσα καισαρική:
• Όταν ο λόγος για τον οποίο έγινε η προηγηθείσα καισαρική δεν υφίσταται πλέον.
• Όταν δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα υγείας,που μπορεί να επηρεάσουν το φυσιολογικό τοκετό.
• Όταν το μωρό είναι κανονι-κού μεγέθους.
• Όταν η θέση του μωρού είναι με το κεφάλι προς τα κάτω (κεφαλική προβολή).

Πότε αποκλείεται ο φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγηθείσα καισαρική;
• Όταν η προηγηθείσα καισαρική έγινε με κάθετη τομή,  η οποία είναι πιο πιθανό να υποστεί ρήξη κατά το φυσιολογικό τοκετό.
• Όταν σε προηγούμενο φυσιολογικό τοκετό έγινε ρήξη της μήτρας.
• Όταν η κύηση είναι πολύδυμη (τρίδυμα και άνω).

Πότε δεν συνιστάται ο φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγηθείσα καισαρική;
• Σε περίπτωση δίδυμης κύησης.  Ωστόσο,υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για VBAC,  όταν το έμβρυο που έρχεται πρώτο έχει πάρει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω (κεφαλική προβολή).
• Όταν η έγκυος πάσχει από διαβήτη που δεν ρυθμίζεται καλά (σχετική αντένδειξη,  σε τέτοιες περιπτώσεις είναι περισσότεροι οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ`όψιν).
• Όταν η έγκυος έχει υπέρταση,  ή είναι υπέρβαρη.

Με την πολυετή πείρα μας στην Μαιευτική και τους πολυάριθμους VBAC- τοκετούς σε μεγάλα μαιευτήρια της Γερμανίας μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από την αρχή αυτής της όμορφης φάσης της ζωή σας,  να σας ενημερώσουμε και να σας καθοδηγήσουμε υπεύθυνα.
Έχοντας υπόψιν το προσωπικό ιστορικό σας θα σας βοηθήσουμε να πετύχετε αυτό που επιθυμείτε με ασφάλεια και ευθύνη.  Μαζί σας θα αποφασίσουμε αν ο τοκετός μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσιολογικά ή με καισαρική.
 Ο απώτατος στόχος μας είναι με την ολοκλήρωση του τοκετού να έχουμε ένα υγιές μωρό και μια υγιή μητέρα.